Guatemala PDF Afdrukken E-mail


Zoals jullie wellicht weten ben ik onlangs een paar weken in Guatemala geweest. Doelstelling van deze reis was geen vakantie of fotoreis maar het helpen van een bedrijf in dit ontwikkelingsland.

Degenen die mij een beetje kennen weten dat ontwikkelingshulp voor mij normaal een ‘vies’ woord is. Beetje paar miljoen overmaken aan een of andere dictator die er dan een nieuw privé vliegtuig voor koopt is niet aan mij besteed.

Maar in dit geval is het direct toegepaste hulp aan een bedrijf met 17 medewerkers. Mijn (onbetaalde-) aanwezigheid was het resultaat van een samenwerking met PUM (www.pum.nl) een organisatie die managers koppelt aan bedrijven in ontwikkelingslanden om op deze ‘hands-on’ manier een bedrijf ter plaatse te assisteren. Zodoende help je de mensen direct, waarborg je werkgelegenheid en stimuleer je ondernemers om dat extra stapje te doen.

Lang verhaal kort houden, bedrijf is een opticien waar ik een hele berg werk heb kunnen verzetten. Werkomstandigheden, werkwijze en toekomst visie verbeteren was de missie en die is zeer zeker geslaagd.
Al na enkele dagen zag je een nieuwe spirit bij de mensen en de adviezen werden direct omgezet in daden. Mensen zijn zo blij met deze hulp dat ik hoogstwaarschijnlijk eind dit jaar weer terug reis.

Reden van dit verhaal is zeker geen ‘bedelbrief’ om centen, integendeel. Als ik daar straks terug ga dan wil ik wat goede, gereviseerde machines meenemen voor in de werkplaats aldaar. Momenteel worden de brillen glazen met een ijzerzaag (!!) uit een schijfje acryl gezaagd en vervolgens met de hand geslepen tot een brillenglas. Dit is tijdrovend en veroorzaakt erg veel fouten zoals je begrijpt.
Paar goede machines kunnen daar een wereld van verschil maken. Maar die kosten geld en moeten verscheept worden. Daarom wil ik een soort aktie opzetten om wat geld te genereren.

Ons bedrijf www.defotoaandemuur.nl verzorgt foto’s voor particulieren en bedrijven. A1 kwaliteit voor scherpe prijzen en bovenal, uniek werk!

Hiermee willen wij een leuke aanbieding doen voor mensen en bedrijven met een hart voor doelgerichte hulp aan mensen die het écht goed kunnen gebruiken. Weet bijvoorbeeld dat een bril in Guatemala ongeveer €20,- kost en mensen dat écht niet kunnen betalen. Sociale voorzieningen zijn er niet, ik zag fabrieksarbeiders die vrijwel stekeblind achter de machines stonden simpelweg omdat die €20,- niet gemist kon worden in het gezin. Daar gaan we dus wat aan doen.
Van alles wat je bestelt via www.defotoaandemuur.nl zal de volle 100% van de winst besteed worden voor de aanschaf van machines. Er is géén strijkstok, alleen de productiekosten worden afgetrokken van de opbrengst, verder niets.

Als je dit idee een warm hart toedraagt, deel het dan met vrienden, bekenden en je bedrijf. Het is toch extra leuk als je niet alleen mooi materiaal aan de muur hebt maar daarmee tevens een echt goed doel steunt?
Natuurlijk help dit bericht delen ook, je weet maar nooit wie het allemaal leest!